Nadere informatie

Daniël F. Bende, keramist (DFB-keramiek)

Daniël, geboren 1969 in Amsterdam is sinds de jaren '90 actief als keramist. Hij heeft o.a. een opleiding gevolgd op de SBB te Gouda, waar hij les heeft gehad van Christine Jetten, Lucky Lambo en Mathieu van der Giesen in het ambachtelijk vervaardigen van keramiek.

Hij maakt handgedraaide figuratieve mens- en dierfiguren (vooral vogels) op de pottenbakkers-draaischijf. De vormen verwijzen naar traditioneel (gebruiks-)keramiek.

De steengoed sculpturen worden afgewerkt met behulp van oxiden en zelf ontwikkelde glazuren en slibs. De beelden zijn gestookt (in oxidatie of reductie, al naar gelang het gewenste effect) op 1220 °C (cone 7 - 8).

 

Inspiratie

Iedere cultuur op aarde heeft een lange keramische traditie. Ook functionele vormen zijn vanaf het begin gedecoreerd en gevormd om alle zintuigen te beroeren. Wat bezielt de mensheid om sinds haar schepping esthetische objecten te maken in klei? Deze vraag beantwoorden kan ik niet, maar begrijpen wel; ik heb dezelfde drang. Ik ben daarom een keramist.

 

Het slijk der aarde

Klei is een bescheiden grondstof met de potentie ideeën en emoties vast te leggen. Klei geeft de mogelijkheid diepgewortelde verlangens te bevredigen. Maar dat is niet het enige dat klei te bieden heeft, het is ouder dan de Goden en schenkt verbondenheid met het ontstaan van de mensheid. In een maatschappij die steeds verder staat van haar wortels, geeft klei mij een plek waar ik met beide benen op de (klei)grond kan staan.

In de (westerse) wereld, waar technologie steeds verder voortschrijdt en mensen steeds meer vervreemden van zichzelf en hun omgeving, geeft handgevormd keramiek de menselijke schaal terug. Niet de hoogste wolkenkrabber of de kleinste chip, maar de zuivere vorm van een 'pitcher' toont het vernuft en de esthetiek van de menselijke geest.